Ons aanbod/ Forensische zorg
Vanaf 2024 heeft Zorg voor welzijn haar zorg uitgebreid met ambulante forensische zorg. Deze vorm van zorg sluit prima op onze missie en visie.
Veel mensen komen problemen tegen in hun leven waardoor het kan gebeuren dat mensen de grip op het leven verliezen en komen tot keuzes die uiteindelijk niet helpend zijn. Zij krijgen op eigen kracht het leven niet meer goed op de rit. Zorg voor welzijn kan dan ondersteuning bieden om samen weer grip op het (dagelijks) leven te krijgen. Dit is verwoord in onze missie:
Wij bieden als organisatie ondersteuning aan kwetsbare burgers binnen het maatschappelijk veld van welzijn, aan diegenen die geconfronteerd worden met een zodanige problematiek, dat het hen niet meer lukt om op eigen kracht invulling te geven aan het dagelijks leven zoals zij dat als waardevol ervaren. Hierbij streven we naar een zo hoog mogelijke mate van zelfstandig leven en doen wij er alles aan optimale kansen te bieden tot het behouden van eigen regie.
In sommige gevallen kan een rechter dan besluiten dat iemand gebaat kan zijn met een maatregel waarbij de zorg een verplicht onderdeel vormt. Hierbij is er altijd sprake van een tweeledig doel:
- Zorg en behandeling
- Verkleinen van de kans dat deze persoon nogmaals strafbare feiten begaat.
Hoewel er dus een duidelijk verschil is met reguliere ambulante begeleiding omdat bij forensische zorg ook de veiligheid voor de maatschappij een belangrijk onderdeel vormt van de zorg, is de werkwijze in de omgang met de cliënt vrijwel gelijk.
Door onze unieke werkwijze waarbij betrokken maatwerk bieden en we de cliënt op alle levensvlakken kunnen ondersteunen heeft zich in de aflopen 10 jaar bewezen.
Wij geloven erin dat mensen, indien ze de juiste ondersteuning en zorg krijgen, in staat zijn betere keuzes te maken waardoor ze zich niet meer gedwongen voelen om tot crimineel gedrag over te gaan. In de afgelopen 10 jaar hebben we cliënten in zorg gehad die, als het even nóg meer had tegen gezeten, een grote kans zouden hebben gehad om tot strafbare feiten te komen. Vaak hebben deze cliënten een psychiatrische stoornis, een verslaving en/of een verstandelijke beperking. Daarmee verschillen cliënten met een forensische indicatie nauwelijks van een deel van onze cliënten die we al in zorg (hebben gehad).
Als zorgorganisatie vinden wij het van belang om de maatschappelijke tendensen te volgen en waar mogelijk ons zorgaanbod op af te stemmen. In Zuid-Limburg is er sprake van relatief veel criminaliteit. Wij denken een goede aanvulling te zijn op het bestaande zorgaanbod voor (ambulante) forensische zorg. Samen met andere betrokken partijen, willen we graag met de cliënt werken aan diens toekomst met als doel dat de cliënt weer lekker in zijn/haar/hen vel zit en het leven weer de invulling kan geven zoals de cliënt dat als waardevol ervaart en zonder weer over te gaan tot het plegen van een strafbaar feit.