De meeste mensen willen graag  zelfstandig wonen, een plekje voor zichzelf, een thuis waar ze zich goed en veilig voelen. Door verschillende oorzaken kan het gebeuren dat het je niet alleen lukt om alle taken en verantwoordelijkheden die horen bij zelfstandig wonen uit te voeren. Hierbij kun je denken aan het voeren van een huishoudelijke administratie (zoals het onderhouden van contacten met instanties en het goed verwerken van (digitale) post), het goed kunnen betalen van de vaste lasten, het uitvoeren van de huishoudelijke taken (zoals boodschappen doen, koken en poetsen) of kleine onderhoudsklusjes zelfstandig uitvoeren. Wanneer je hierbij ondersteuning kan krijgen, dan lukt het wel om zelfstandig te wonen op een manier zoals jij dat graag wil.

Onze werkwijze bij begeleiding bij zelfstandig wonen

  • Wanneer je nog geen eigen woonruimte hebt, helpt je begeleider deze te vinden. Wanneer je nog niet staat ingeschreven bij een woningbouwvereniging, dan doen jullie dat samen.
  • In de tijd waarin je op de wachtlijst staat (en dat is vaak helaas meerdere jaren), bekijk je aan welke vaardigheden die je straks nodig gaat hebben, al kunt werken. Boodschappen doen en koken is hier een voorbeeld van.
  • Wanneer je een woning krijgt toegewezen, helpt je begeleider bij alle zaken die geregeld moeten worden (denk bv. aan gas, water en licht).
  • Samen met je begeleider maakt je een schema waarin alle taken die horen bij zelfstandig wonen worden vermeld. Jullie spreken samen af welke taken je (met begeleiding) zelf doet en bij welke taken je ondersteuning nodig hebt van je begeleider.
  • Zo zien we vaak dat praktische taken zoals poetsen en koken met een beetje ondersteuning van de begeleider vaak goed lukken. Bij het onderhouden van contacten met instanties (zoals de woningbouwvereniging of en aanbieder van je gas, water en licht) is er vaak meer ondersteuning door de begeleider nodig. Je begeleider kan deze contacten namens jou onderhouden.
  • Je begeleider kijkt, voor zover nodig, ook met je mee naar je financiën zodat je niet in de problemen komt doordat je je vaste lasten niet (tijdig) betaald.
  • Je begeleider respecteert jouw waarden en normen zoals die voor jou belangrijk zijn in het zelfstandig wonen. Wanneer de veiligheid en/of hygiëne van jou in gevaar dreigt te komen, zal je begeleider dit wel bespreekbaar maken met je.
  • Doordat de begeleider je ondersteunt bij het zelfstandig wonen, hoef jij je hier minder druk over te maken. Die rust is belangrijk om ook over de andere gebieden in je leven zo zelfstandig mogelijk je leven te kunnen leiden.
  • Maak je je ergens zorgen over of krijg je bijvoorbeeld een brief die je niet helemaal begrijpt, kun je altijd contact opnemen met je begeleider.

Klik hier om contact op te nemen.