Cliënt

Interview met Remco H.

Stel je zelf even voor?

Ik ben Remco, ben bijna 21 jaar en woon in Maastricht. Ik heb twee verenigingen opgericht. De eerste is de zwartepietenclub de tweede is Team 24. De zwartepietenclub zet zich in voor kinderen met kanker. Van onze boekingen staan wij 50% af aan KIKA. Team 24 zijn een aantal Wajongers die elkaar dag en nacht elkaar bijstaan wanneer er problemen zijn, dit gebeurt via een zelfgebouwde chatroom. Het is een zelfhulpgroep van gelijkgestemden. Als hobby’s kan ik noemen het bouwen en onderhouden van websites, chatrooms en internet radiostations. Ik heb bij Gastenhof het diploma Ervaringsdeskundige behaald. Hiermee kan ik andere jongeren helpen die ook in de problemen zijn geraakt.

remco-eric

Hoe is de zwartepietenvereniging ontstaan?

Ik was dronken in een café in Heerlen en kreeg een aanbod van Landelijke Intocht om aanspreekpunt Limburg te zijn voor het Sinterklaasfeest. Ik heb toen ja gezegd omdat ik een eigen team van Wajongers kreeg. Ik heb veel steun gekregen van Sylvana. Met vallen en opstaan heb ik veel geleerd.

Kun je iets vertellen over jullie radiostation?

Wij werken met een aangepaste dienstregeling. We hebben Wajong DJ’s die niet altijd aanwezig kunnen zijn. De radio is op het internet open voor iedereen. We draaien zoveel mogelijk verzoekjes, die mensen via de verzoekjes box binnen komen. De radio is op www.radiospanje.eu te beluisteren. Op de site staat ook een chatroom die door ons beheerd wordt. Luister gezellig mee en laat een berichtje achter in het gastenboek.

Wat is jouw doel?

Werken is voor iedereen haalbaar op zijn eigen niveau. Ik ben zeer tevreden over onze vereniging. We zijn een landelijke setting waardoor we via internet online contact hebben met elkaar. Iedere piet heeft in zijn achterhoofd dat alle kinderen die kanker hebben recht hebben op een Sinterklaasfeest. Wij denken ook aan de jonge tienermoeders die weinig inkomen hebben om een Sinterklaasfeest te vieren. Wij gaan dan langs bij het Tienermoedercentrum met onze zwarte pieten en maken daar een leuk feestje.

Gedurende het interview kwam er online een hulpvraag binnen van een Wajonger die een probleem had. Remco handelde dit telefonisch af met een professionele vanzelfsprekendheid.

Wat is jouw hulpvraag?

Ik heb problemen met mijn dagelijkse structuur. Belangrijke dingen vergeet ik en onbelangrijke dingen doe ik. Ik moet verder leren omgaan met stresssituaties. Wanneer moet ik iets loslaten en wanneer moet ik er wat mee. Ik heb vaak last van flashbacks.
Financiële problemen. Geen inkomen en schulden bij diverse instanties.
Woonproblemen: ik was op straat beland, kon niet meer bij mijn vader wonen.
Ik wil graag een vertrouwenspersoon hebben waar ik mijn hart bij kan luchten. Ik wil leren om goede beslissingen te maken in mijn leven.

Wat vind je van de hulpverlening van Zorg voor welzijn?

In het begin zag ik het niet zo zitten. Ik ben te vaak teleurgesteld door begeleiders in internaten waar ik woonachtig was. Door sommige hulpverleners ben ik ook een beetje beschadigd. Ik ben daardoor onzeker geworden. Ik heb nu een vriendschapsband opgebouwd met mijn coach. Ik vertrouw hem en kan er dag en nacht bij terecht. Ik app hem dagelijks en wanneer ik een flashback heb, is hij binnen 10 minuten bij me. Ik kan gerust zeggen, dat wanneer ik mijn coach niet had, ik mezelf iets zou hebben aangedaan.

Wat heb je al bereikt?

In de 4 maanden dat ik bij Zorg voor welzijn ben, heb ik al verschillende zaken geregeld. Ik heb nu een bijstandsuitkering, ook heb ik een Wajong uitkering aangevraagd. Ik heb geen schulden meer. Alleen met CZ heb ik nog een betalingsregeling. Ik ben naar de tandarts gegaan. Ik ben hier doodsbang voor geweest. Gelukkig kreeg ik alle steun van mijn coach en kreeg ik zoveel vertrouwen dat er zelfs een rotte kies getrokken is. De volgende maand ga ik opnieuw voor het vullen van een kies. Mijn tanden zijn dan helemaal in orde.
Ik kan al beter omgaan met mijn flasbacks. Mijn coach heeft me verder aangemeld bij Stevig om op een goede manier hier mee te kunnen leven. Ik weet dat ik altijd mijn coach kan bereiken wat mij een stuk rust geeft.
Ik heb nu een dagbesteding gevonden. Bij het hondenasiel ga ik samen met mijn coach met honden wandelen. Onder het wandelen praat ik veel met mijn coach. Hij geeft me het vertrouwen dat ik veel meer kan. Ik ga binnenkort zelfstandig op bezoek bij een meisje uit Heerlen. Dat zou ik normaal nooit doen, omdat ik maar zelden buiten kom.
Mijn coach heeft geregeld dat ik tijdelijk bij mijn tante woon. Hij heeft me nu aangemeld bij het Credohuis in Maastricht. Dit is de volgende stap naar zelfstandig wonen.

Wat wil je nog bereiken?

Ik ben bijna 21 jaar. Dit betekent dat ik meer inkomen ontvang. Dit maakt het mogelijk om geheel zelfstandig te gaan wonen. Ik wil graag een eigen plek om te wonen. Verder wil ik via Team 24 andere mensen helpen. Ik wil verder met onze zwartepietenclub mensen helpen. Ieder mens heeft recht op een feestje en gezelligheid en door onze Team 24 hulpdienst kunnen we elkaar helpen in de maatschappij.